Jokereiden Atte Lehtinen - "NAFL-pytyn voitto kiinnostaa"

16.02.2021

Jokereiden miesten edustusjoukkueessa useita kausia pelannut Atte Lehtinen, 34, on yksi niistä suomalaisista pelaajista, jotka lähtevät viemään salibandyosaamista Pohjois-Amerikkaan. Tällä kaudella Jokereissa pelaajana ja joukkueen valmentajana esiintynyt Lehtinen suuntaa katseitaan jo tulevan kesän North American Floorball Leagueen (NAFL) ja siellä pelaavaan Fort Worth Jaguarsiin.

Kyseessä on sarjan historian ensimmäinen kausi, johon osallistuu yhteensä neljä joukkuetta. Sarjan mestarit ovat selvillä heinäkuussa finaalitapahtuman päätteeksi.

Salibandysivusto Pääkallo.fi on seurannut NAFL:ia omilla kanavillaan ja muun muassa podcast ohjelmassa nimeltä KalloCast, jossa Joel Siltanen, Toni Lötjönen sekä Reeo Tiiainen taustoittavat NAFL tarinaa omalla humoristisen asiallisella Jo riittää! -tyylillään.

Seuran netti-toimitus halusi haastatella Atte Lehtistä tämän mielenkiintoisen asian tiimoilta. Haastattelussa on asiaa NAFL:n taustoista ja miten liigaa tullaan pelaamaan.

Kysymyksiin on vastattu lähes täydellä vakavuudella, mutta höystettynä suurella määrällä huumoria ja rentoa jutustelua:

Kerro taustaa miten päätit hakea NAFL joukkueeseen?
 - Tuli luettua Pääkallo.fi:n juttuja sarjasta ja sen myötä loppusyksystä heräsi ajatus, että olisi hienoa kokea vielä jotain erilaista salibandyn parissa.

Millainen oli hakuprosessi joukkueeseen ja kehen olet ollut yhteydessä?
 - Olin joulukuussa yhteydessä Jaguarsin presidenttiin, jonka kanssa käytiin erilaisia asioita läpi ja loppusilaus saatiin, kun keskustelin valmentajaksi lähtevän Joel Ekroosin kanssa tammikuun alussa.

Mihin joukkueeseen olet menossa ja millainen joukkue sinua odottaa rapakon takana?
 - Joukkueeni on Fort Worth Jaguars.

- Fort Worth sijaitsee aivan Dallasin kupeessa, noin 50 kilometrin päässä Dallasin keskustasta. Joukkueessa on toistaiseksi julkaistuissa pelaajissa sekoitus sekä kokeneempia, että nuoria, jotka ovat innoissaan lähdössä oppimaan lajin saloja.

Mistä kaupungeista muut NAFL joukkueet ovat?
 - Ensimmäisellä kaudella on neljä joukkuetta - Fresno, Cleveland, Austin sekä Fort Worth.

Oletko tietoinen olosuhteista eli millaisia salibandyareenoita NAFL joukkueita odottaa?
 - Pieniä tipsejä on saatu, mutta ilmeisesti vielä lopulliset pelipaikat on lukitsematta ainakin osalla joukkueista. Areenat ovat niitä, joissa muun muassa pelataan yliopistokoripalloa. Tyyliltään sellaisia, että niissä on mahdollisuus saada laadukas ottelutapahtuma aikaan.

Lehtinen.jpg
Atte Lehtinen lähtee hakemaan uusia kokemuksia salibandyn parissa NAFL-liigasta Pohjois-Amerikasta. Kuva: Iiro Karesniemi.

Onko sinulla tuttuja omassa joukkueessasi tai oletko ollut vielä yhteydessä muihin pelaajiin?
 - Olemme kertaalleen palaveeranneet jo julkistettujen pelaajien kanssa. Sen verran voin valottaa asiaa, että kovia ukkoja on tulossa vielä mukaan.

Kuinka paljon arvioisit, että kausi NAFL:ssa tulee maksaamaan pelaajille?
 - Kyllä reissuun jokunen tuhat euroa pitää varata. Lennot maksetaan omasta pussista ja eläminen siellä sitten kustantaa sen mitä kustantaa. Riippuen pitkälti miten haluaa majoituksen hoitaa.

Miten taustat ovat hoidettu asumisen tai muun elämisen suhteen?
 - Taustalla ainakin Jaguaareissa on todellinen tekijämies. He kyllä pyrkivät jeesaamaan kaikilla osa-alueilla, jotta eurooppalaisten olisi mahdollisimman helppo lähteä lajia tuonne edistämään.

- Pelaajilla on muun muassa mahdollisuus majoittua paikallisen perheen luokse ja tällä tavoin minimoida kustannuksia. Seura auttaa myös vaihtoehtoisesti fiksun Airbnb kämpän löytämisessä, jonka voi halutessaan jakaa muiden joukkueen pelaajien kanssa.

Kuinka monta kertaa joukkueesi tulee harjoittelemaan viikkotasolla?
 - Pelit ovat aina perjantaista sunnuntaihin, jolloin pelataan aina kolme ottelua viikonlopun aikana. Tuohon vielä matkustamiset päälle, niin harjoituksia on arviolta ja ennakkotietojen perusteella kolmesta neljään kertaa viikossa. Koko reissu tulee kestämään noin kaksi kuukautta.

Millaista toimintaa on luvassa kaukalon ulkopuolella?
 - No näitä jo ohimennen vähän ensimmäisessä palaverissa jauhettiin. Kyllähän siellä rentoa vapaa-aikaakin päästään viettämään ja meillä on hyviä paikallisia kavereita opastamassa. Aika näyttää mitä kaikkea keksitään.

Millainen sarjajärjestelmä totetuu tällä historian ensimmäisellä NAFL kaudella?
 - Ensimmäinen kausihan tosiaan pelataan viidessä viikonlopussa läpi. Harrastajia ei kuitenkaan ole vielä niin paljoa, että joukkueita olisi tuon enempää, joten hyvä systeemi senkin kannalta. Lisäksi tämä tietysti mahdollistaa helpommin Euroopasta tulevien pelaajien osallistumisen, mikä on tärkeää liigalle ja sen mielenkiinnolle.

Miten pelireissut toteutetaan NAFL:ssa, lentäen vai penkkiä kuluttaen bussilla?
 - Kalifornian Fresnoon lennetään, ja sieltä seuraavaan turnaukseen Clevelandiin. Texasin alueella matkustetaan bussilla.

Kuinka voimme seurata NAFL:ia täältä kotipuolesta - onko tiedossa suoria streameja tai tv-lähetyksiä?
 - Tähän ei ole vielä varmuutta, mutta toivottavasti meikäläisen tulista lämäriä pääsee ihastelemaan streamin kautta myös täältä Euroopasta. Virityksiä on, mutta mitään TV-sopimuksia ei ole vielä julkistettu.

Onko koronan suhteen vaaroja esimerkiksi voiko sarja vielä siirtyä vuodella eteenpäin?
 - Tottakai riskit on olemassa vielä tämänkin vaihtoehdon suhteen. Riippuen mihin suuntaan tilanteet etenee. Kova on rapakon takana kuitenkin tahtotila saada kausi pelattua jo tänä kesänä ja on siellä varauduttu siihenkin, että korona tuo jotain haasteita esimerkiksi yleisön suhteen.

Millaisia kokemuksia toivot pääseväsi kokemaan jenkeissä?
 - Onhan tälläinen jo itsessään sählyjätkälle aika upea kokemus. Toivon tietysti, että saadaan laadukkaita tapahtumia ja tasaisia vääntöjä aikaseksi, jotta suurempikin yleisö löytää lajia. Itsekkin epäonnistuneena lätkäjanarina vaihdoin säbään, niin mahdollisuuksiahan tuolla mantereella on vaikka ja kuinka.

Mitä tavoitteita olet asettanut salibandyn suhteen tälle NAFL projektille?
 - Kyllähän se ensimmäisen NAFL-pytyn voitto kiinnostaa.

- Henkilökohtaiset tavoitteet näillä kilometreillä ovat lähinnä sillä puolella, että voisi auttaa nuoria innostumaan lajista ja viedä lajitietoutta eteenpäin, toki samalla haluan pelata isossa roolissa, mutta se on sitten valmennuksen hommia miettiä riittääkö.

- Tietäen millasia pelaajia ollaan saamassa mukaan, niin pistepörssin voittoa en pysty lupaamaan.

Olet varmasti huomannut, että Pääkallo.fi:n oma podcast nimeltään KalloCast on ottanut NAFL:n seurantaan - mitä terveisiä haluat lähettää KalloCastin tiimille?
 - No mietin aluksi, kun eivät siihen maajoukkue-osuuteen saanut meikäläisen nimeä mainittua, että mikäköhän juttu, mutta olivat tehneet mulle ihan oman osion.

- Vakavasti puhuen, on todella hienoa, että tekevät juttua myös tuosta sarjasta vaikka vähän sarkastiseenkin sävyyn. Siltanen, Lötjönen ja Tiiainen ovat oikein hyviä cast-persoonia, joilla on välillä oikeinkin hyvää salibandytuntemusta keskusteluissaan.

- Eihän tuo liiga tietenkään moneen vuoteen ole top sarja, mutta suomalaiset ovat varmasti hyviä lähettiläitä kasvattamaan lajia rapakon takana. Se on kuitenkin kaikkien laji-ihmisten etu jos saadaan sähly breikkaamaan Jenkeissä.

- Ainiin, meilläkin on säläosasto jo kunnossa. Ensimmäiset setit saadaan kohta Suomeen. Pääkallon päätoimittaja Siltanen taisi ainakin olla Jaguars-miehiä, niin ilmoitahan vaan millaista sälää kaipaat?

Kerro vielä loppuun terveiset Jokerit SB:tä seuraaville säbäfaneille?
- Pysykää terveinä ja nauttikaa lajista kun kaukaloon taas pääsee hyppäämään tai pelejä katsomaan.

- Instagramista @ato.folleto seurantaan, niin pääsee kesällä ihmettelemään mitä se ammattilaisarki taalakaukaloissa on meikäläisen silmin!

Teksti: Joni Toivola
Kuva: Iiro Karesniemi

LUE LISÄÄ:
North Amercan Floorball League official website
Fort Worth Jaguars
Pääkallo.fi: NAFL aikoo kasvaa NHL:n jalanjäljissä: ”Mitä jos sinulla olisi mahdollisuus olla mukana yhdessä ”original six” -joukkueista?”

30.01.2023Jokerit SB fanipipot nyt myynnissä
19.01.2023Seuran organisaatiossa muutoksia
25.09.2022Edustusjoukkueiden raportit jatkossa somessa
17.09.2022Exel Floorball seuran pääyhteistyökumppaniksi
15.09.2022Jokerit SB lippiksiä myynnissä - hanki omasi
14.09.2022Jokerit Team saanut joukkueen valmiiksi
12.09.2022F-liigakausi käyntiin Sipoossa
08.09.2022F-liiganaiset hakee maalivahtiosastolle täydennystä
05.09.2022Jokerit Team löytyy nyt myös instasta
15.08.2022Naisten F-liigan otteluohjelma on julkaistu
10.08.2022Jokerit synnyttää vahvoja mielikuvia - mutta niin on tarkoituskin
08.08.2022Sara Suur-Hamari pelaa tosissaan, mutta koulukirjatkin on tullut avattua
01.08.2022Askola Games pelataan jälleen - otteluohjelma julkaistu
04.07.2022Seuran toimisto kiinni ja työntekijät lomalla 4.7.-31.7.
21.06.2022Jokerit hakee vahvistuksia miesten edustukseen
15.06.2022Jokerit Team ensi kaudella kolmosdivarissa
31.05.2022Sarjapaikka vapaana nelosdivariin
25.05.2022Jokereiden miesten vetovastuuseen uusia osaajia
15.05.2022Jokerit Team varmisti nousun neloseen
11.05.2022Jokereiden valmennus julki - Toivola luottavaisena kohti F-liigaa
10.05.2022Jokerit Team lohkonsa toinen - katse suunnattu karsintapeliin
28.04.2022Tule mukaan Jokereiden F-liigajoukkueen avoimiin treeneihin
17.04.2022Miesten edustus voittoon - sarjapaikka on varma
30.03.2022Jokerit nousee F-liigaan kaudelle 2022-2023
29.03.2022F-liigakarsintojen kolmas ottelu tänään: "Kaikki likoon"
27.03.2022Toinen voitto murskalukemin Jokereille
26.03.2022Avausvoitto Jokereille vahvalla esityksellä
25.03.2022Jokerit haastamaan Steelersiä - "Ei pätkääkään paineita"
23.03.2022F-liigakarsinnat suorana Ruudussa
23.03.2022Pelissä paikat F-liigaan! Karsintasarjat alkavat - näin pelataan
21.03.2022Jokerit 1-divarin mestareiksi
20.03.2022Miehille isot pisteet Vantaalta
18.03.2022Jokerit valmiina kauden huipennukseen
13.03.2022Naisten edustus runkosarjan voittoon
08.03.2022Jokerit Teamin kausi taittunut kohti kevättä
02.03.2022Edustusjoukkueiden sarjatilanteet
21.02.2022Jokerit palasi vihdoin kaukaloon
18.02.2022SSBL: naisille yksilohkoinen F-liiga ja Divari kaudesta 2023-24 alkaen
31.01.2022SSBL: Rajoitukset poistumassa
28.01.2022Olympiakomitea: Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta urheiluun
22.01.2022Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa liikuntatilojen sulkua
14.01.2022Aluehallintovirasto ei ulota sulkumääräyksiä harrastustoimintaan
10.01.2022Salibandyliitto ei hyväksy lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoittamista
24.12.2021Seuran toimisto lomailee seuraavasti
23.12.2021Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt rajoituksista
23.12.2021Jokerit ja KaPa-65 karussa naisten 1. divisioonan lohkoissa
20.12.2021Jokerit SB:n edustusjoukkueille positiivinen periodi
16.12.2021Miesten viikonlopun pelit siirretään koronatartunnan takia
29.11.2021Edustusjengit vahvoina - tulokset 16-5 ja 15-5 harvinaista herkkua
24.11.2021Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi tiukemmista suosituksista
15.11.2021Naisten Team hakee vielä muutamaa pelaajaa
09.11.2021Jokereiden Elvis Augin tavoitteena Helsingin MM-kilpailut
06.11.2021Naisten edustus jatkaa sarjan kärjessä tappioitta
27.10.2021Pääsylippujen hinnat kaudella 2021-2022
12.10.2021Tässä se tulee - Jokerit Teamin kausiennakko
06.10.2021Seuran uusi kotihalli Lehto Areena on auki
03.10.2021Jokereille maukas voitto kauden avauksesta
03.10.2021Miesten edustus avaa kakkosdivarikauden Mosalla
02.10.2021Naisten edustus tyrmäyskunnossa kauden alussa
01.10.2021Naisten edustusjoukkueen kausi käyntiin
22.09.2021Jokereiden kotiottelut pelataan uudessa Lehto Areenassa
20.09.2021Edustusjoukkueiden otteluohjelmat julkaistu
12.09.2021Kiinnostaako Jokereiden edustusverkkarit - hae mukaan jengiin
02.09.2021Jokerit jatkoon Suomen Cupissa
14.08.2021Turnauksen tulospalvelu ja otteluohjelma
11.08.2021Askola Games on täällä - aikataulu ja lohkojako on julkaistu
21.06.2021Jokereiden 1. divisioonan otteluohjelma julkaistu
14.06.2021Pelaajahaku kaudelle 2021-22 on käynnissä
11.06.2021Naisten edustusjoukkue vahvistuu tulevalle kaudelle
08.06.2021Jokerit mukana TEHO Sport Suomen Cupissa
31.05.2021Jokerit SB:n uusi kotihalli Lehto Areena valmistuu syksyllä
16.05.2021Seura hakee valmennuspäällikköä
26.04.2021Atte Lehtinen jatkaa miesten edustuksen peräsimessä
23.04.2021T21-joukkueen ensi kauden valmennus on selvillä
20.04.2021Jokerit SB järjestää Vierumäki Padel Openin 4.-6.6.
25.02.2021Suomen hallitus kertoi sulkutoimista - näin ne vaikuttavat salibandyyn
19.02.2021Salibandyliiton hallitus käsitteli kauden jatkoa - näin edetään
16.02.2021Jokereiden Atte Lehtinen - "NAFL-pytyn voitto kiinnostaa"
10.02.2021Naisten edustuksen kausi pakettiin
01.02.2021Aikuisjoukkueiden sarjatilanteet kootusti
28.01.2021Koronakoordinaatioryhmä linjasi rajoitusten ja suositusten jatkosta
25.01.2021Pörssikärki Liukolampi siirtyy lainalle SB Vantaaseen
19.01.2021Naisten 1. divisioonaan sarjajärjestelmä loppukaudeksi
16.01.2021Näin sarjoja jatketaan - "Kausi siirtyy kuukaudella eteenpäin"
15.01.2021Koronakoordinaatioryhmä keskusteli lasten ja nuorten harrastustoiminnasta
12.01.2021Salibandyliiton avoin kirje tiede- ja kulttuuriministerille
05.01.2021Koronakoordinaatioryhmä linjasi rajoitusten jatkosta
11.12.2020Pääkaupunkiseudun rajoituksia jatketaan tammikuulle
27.11.2020Salibandyliiton päivitetty ohjeistus - myös junioritoiminta keskeytyy
26.11.2020Jokerit SB:ssä todettu neljä uutta koronatartuntaa
23.11.2020Jokereiden aikuisjoukkueiden toiminta tauolle
22.11.2020Jokerit väänsi voiton ja vahvisti asemiaan
16.11.2020Miesten edustus voittoon Vissyn hyvästä yrityksestä huolimatta
15.11.2020Naiset avasi uudelleen aloitetun kauden voitoilla
13.11.2020Jokereiden 1-divarikausi jatkuu huomenna
11.11.2020Naisten edustuksen pisteet nollille ja lohkot uusiksi
08.11.2020Tiikerit vahvempi lauantain koitoksessa
06.11.2020Jokerit painaa huomenna Tigerille vierasmatsiin
03.11.2020Salibandyliitto päivitti ohjeistusta aikuisten harrastustoiminnan suhteen
01.11.2020Jokerit SB karanteeniin vastustajalla todetun koronatartunnan takia

Näytä lisää »